preskoči na sadržaj
Vijesti

Izazov projekta "Polarni san"

Kreiranjem „izazova“ u području umjetnosti, ekologije i dobrote priveli smo kraju projekt „Polarni san“. S nestrpljenjem iščekujemo multimedijalno predavanje našeg avanturista, istraživača, putopisca i fotografa Davora Rostuhara, o arktičkim pripremama za prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, te iskustvima ostvarenja vlastitih snova u ledenoj divljini Antarktike.


Projekt su podržali učenici 2. E, 3. A i 4. A razreda, uz voditeljice Natašu Volf Pleše (kvizovi o polarnim krajevima) i Željku Vrcelj („izazov“).

Kako bismo izradili stiliziranu zemaljsku kuglu s pojedinostima dosadašnjih Rostuharovih putovanja, koja se koristi za odlaganje plastičnih boca i čepova, istražili smo Davorove projekte i ekspedicije.

Projekt „Hrvatska iz zraka“ sedmogodišnje je Davorovo istraživanje osebujnog portreta Hrvatske iz zračne perspektive, s unikatnim i neponovljivim fotografijama.

Ekspedicija „Motociklom po zapadnoj Africi“ (2010. i 2011. godine) uključuje rutu uz obalu Atlantika zapadnom Saharom, te pješačku rutu zemljom Dogona, autentične arhaične kulture u Maliju.

Filozofski pristup Davorovog putopisa „Samo nek' se kreće“ vodi nas na ekspediciju „Biciklom do Egipta“ (2001./2002.), kada je imao samo 19 godina i „lagan džep“.

„Afrika aktiva“ projekt je i ekspedicija motociklom po istočnoj Africi 2013. godine, uz istraživanje plemena Hadzabe u Tanzaniji, koje živi tradicionalnim životom, nepromijenjenim u posljednjih 50 000 godina.

Ekspedicija „Na putu u skrivenu dolinu“ (2004. godine) vodi nas u Nepal, na Himalaju, do skrivenog kraljevstva Mustang.

„U zemlji zmaja“ ekspedicija je u Butan 2014. godine. Butanska filozofija sreće opisana je u Davorovoj knjizi pjesama u prozi, čija je urednica putopjesnikinja Maja Klarić upravo danas (18. ožujka 2018.), nakon 45 dana, završila 1100 kilometara dugačko putovanje pješice „88 hramova japanskog otoka Shikoka“. Čestitamo!

Ekspedicije „Džungla“ (2005. – 2008.) pridonose otkriću pećina drevnih Maja u Gvatemali, ali i potrazi za „carem“ džungle – jaguarom u Boliviji, te otkriću plemena u Novoj Gvineji koje živi praiskonskim načinom života. Učenice 4. A razreda predočile su život plemena naspram današnjih tehnologija.

Ekspedicije „U planinama Perua“ (2012.) vode nas putevima Inka i njihovih gradova do snjegova planine Ausangate, uz ljame i alpake, te na vrh ugaslog vulkana Corpune s mumijom žrtvovane djevojčice.

Projekt „Polarni san“ (2015. – 2018.) temelji se na istraživanju utjecaja klimatskih promjena na život tradicionalnih naroda Arktika, uz pripreme za ekspediciju na Južni pol, a uključuje, naravno, i samu ekspediciju (1. prosinca 2017. – 17. siječnja 2018.; 1163 km; solo, bez dostave hrane i opreme, te korištenja vanjske energije), o čemu smo već u nekoliko navrata pisali na web stranici škole. S pješačkom antarktičkom ekspedicijom veže nas simbolična kreacija učenika 3. A razreda (krzno arktičkog vuka; sante leda, „ježeva kućica“). Uspomene s Antarktike zapisane su i u foto albumu koji smo sami izradili.

Naša „zemaljska kugla“ koristi se za odlaganje plastičnih boca i čepova. Moto sakupljača plastičnih boca glasi: Za goransko dječje siromaštvo! Plastične čepove doniramo Društvu multiple skleroze Primorsko – goranske županije (nabava odgovarajućih pomagala ili materijala za kreativne radionice). Ovim aktivnostima potičemo učenike na humanitarni rad, volontiranje, zaštitu okoliša, te razvijanje ekološke svijesti.

Učenici Eko – etno stvaraonice, sekcije Učeničke zadruge Eko – etno Rudač, dekorirali su „zemaljsku kuglu“ prirodnim materijalima. Ističemo rustikalne ukrase od filca i ogrlice.

Beskrajno se radujemo Davorovom predavanju u našoj školi. No, vjerujemo da će se ostvariti naš proljetni san i da ćemo zajedno s Davorom, njegovom zaručnicom Anđelom, tajnicom Kluba za ekspedicionizam i kulturu, Davorovim roditeljima, te Davorovom asistenticom i voditeljicom školskih projekata „Polarni san“ Suzanom, korak po korak otići do Mačjanskog jezera, Čogrljevog jezera, uz pohod na Rudač.

Usuđujemo se sanjati i sanjamo dovoljno duboko!

Pozivamo Vas da nas posjetite u svibnju, kada jezera obiluju vodom, a i skrivenom ljepotom, kako bismo fotografirali autentičnu prirodnu i kulturnu baštinu, danas u derutnom i zapuštenom stanju. Bit ćemo sretni, ukoliko izdvojite trenutke vremena za vlastite putopise srca i mir opore goranske zemlje.

Također, vjerujemo da će Davor prihvatiti i odgovoriti na pitanja članova astronomske školske grupe, uz fotografiranje, a s ciljem pisanja članka za časopis zagrebačke Zvjezdarnice „Čovjek i svemir“.

Pingvini, uz još pokoje iznenađenje, čekaju Vaš dolazak!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Željka Vrcelj   datum: 18. 3. 2018.


Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Škola

Slobodno vrijeme

Dnevne novosti


Portal za škole
preskoči na navigaciju