preskoči na sadržaj
Vijesti

Prezentirani rezultati aktivnosti realiziranih u sklopu inicijative STEM discovery week

26.04.2018. godine prezentirani su rezultati učeničkih aktivnosti dobiveni u sklopu participiranja Željezničke tehničke škole Moravice u projektnoj inicijativi STEM discovery week.


Temeljni cilj sudjelovanja i obilježavanja ovog događaja bio je popularizacija STEM područja i približavanje istog djelatnicima i učenicima škole. Kratica STEM u svom akronimu krije 4 predmetna područja odnosno Science, Technology, Engineering, Mathematics što u kontekstu hrvatskog jezika možemo prevesti kao znanost, tehnologija, inženjering i matematika. Riječ je o područjima koja je suvremeno tržište rada prepoznalo kao nužnost te su znanja, vještine i kompetencije stečene u okviru STEM-a preduvjet za kvalitetnu buduću radnu snagu.

ŽTŠ Moravice posjeduje dobru materijalno-tehničku opremljenost kada je riječ o modernim tehnologijama te se sudjelovanjem u ovoj inicijativi naglasila otvorenost škole ka primjeni inovativnih načina rada koji su potpomognuti tehnologijom u nastavnom procesu. Učenicima se u okviru ove aktivnosti pružila mogućnost da stječu znanja putem istraživačko-edukativnog modela koji ih potiče na samostalno rješavanje problemskih zadataka i kritičko promišljanje te u konačnici diseminaciju rezultata.

Učenici II.e razreda su pod mentorstvom profesora Miroslava Lončara izradili nekoliko projekata na Arduino platformi te su korištenjem alata AppInventor2 kreirali aplikacije za upravljanje robotom kao i jednostavne aplikacije za igru.

Projekti izrađeni na platformi Arduino:

  • Voltmetar
  • Semafor sa zvučnom signalizacijom za slijepe i slabovidne osobe
  • Električni glasovir
  • Detektor tame
  • Elektronička kockica

Aplikacije za zabavu i igranje:

  • Fidget spinner
  • Igra križić kružić
  • Igra uhvati lopticu
  • Flappy bird

Valja napomenuti kako je na razini RH u STEM discovery week-u sudjelovalo svega 9 škola koje su prepoznale važnost ove inicijative. Realizaciji samih aktivnosti prethodilo je detaljno planiranje i organizacija što se u konačnici isplatilo budući da su učenici II.e razreda u suradnji s profesorom Miroslavom Lončarom i pedagogom-pripravnikom Mateom Havaićem uložili veliki trud i iznimno su zadovoljni ostvarenim. 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mateo Havaić   datum: 27. 4. 2018.

Promo film


Šetnja školom

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Korisni linkovi
Škola

Slobodno vrijeme


Portal za škole
preskoči na navigaciju